Tyska wienerschnitzlar – Lilla Köket!

| Posted by: | No Comments

Du vet väl att du kan njuta av tyska Wienerschnitzlar hos Lilla Köket?

Lite historia

Det sägs att namnet Wienerschnitzel började först att användas i slutet av 1800-talet. Maträtten kallades tidigare eingebröselte Kalbsschnitze, vilket bland annat användes i en sydtysk kokbok av Katharina Prato runt 1907. Originellt tillhör den det österrikiska och tyska kökets mest berömda specialiteter men den förmodas dock att komma från norra Italien där en liknande maträtt, Cotoletta alla milanese, tillagas. Det sägs att den här rätten uppfanns under 1300- och 1400-talet och hittade sedan sin väg till Wien, Österrike. Men det finns också en annan teori som säger att rätten nådde Wien först runt 1858. Vem vet, vi kanske aldrig får det riktiga svaret! 🙂

Tillagning och olika variationer

Wienerschnitzel görs oftast på tunna skivor av kalvinnanlår eller fläsk, ofta utbankade för att bli tunna och stora. Skivorna dubbelpaneras, det vill säga paneras först i mjöl, sedan i ägg och slutligen i ströbröd. De steks sedan för att få en gyllene färg.

Wienerschnitzel garneras traditionellt med en skiva eller klyfta citron. I Skandinavien tillkommer ofta ansjovis och kapris och du kan givetvis njuta av den här rätten hos Lilla Köket, den går under namnet Wienerschnitzel på svenskt vis.

Till schnitzeln serverades ursprungligen potatissallad eller kokt potatis, numera serveras även stekt potatis eller pommes frites till maträtten.

Sugen på att smaka några av våra klassiker? Här får du ett litet smakprov på våra 6 wienerschnitzlar som vi erbjuder på restaurangen. Du kan även se hela menyn på vår A’La Carte sida.

1. Klassisk wienerschnitzel

20140924_2233

2. Ost och skinkfylld schnitzel

IMG_1011

3. Panerad schnitzel m. Jägaresås

IMG_7369

4. Schnitzel m. Zigeunersås

IMG_7367

5. Holstein Schnitzel

schnitzelegg

6. Wienerschnitzel på svenskt vis

IMG_4393

Om du har några frågor kan du alltid slå en signal på 040-231333, vi är här för att servera dig!